APZ UP
torek, 17. november 2015

Simfonic voices: Koncert Godalnega kvarteta DISSONANCE

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004. Pred začetkom veselega decembra bodo pevke in pevci zbora v goste povabili še zadnje vrhunske izvajalce, ki pa bodo imeli to čast, da bodo zaključili novemberski cikel koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

»V družbi vrhunskih izvajalcev« tokrat z Godalnim kvartetom DISSONANCE. Gost večera bo klarinetist MICHELE MARELLI. Koncert bo potekal v četrtek, 19. novembra 2015, ob 20. uri v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Vstop na koncert je prost.

Lepo vabljeni.

GODALNI KVARTET DISSONANCE in KLARINETIST MICHELE MARELLI

Godalni kvartet Dissonance je nastal po srečnem naključju. Glasbeniki, člani Orkestra Slovenske filharmonije, smo se zbrali za prvo slovensko izvedbo godalnega kvarteta priznanega slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča. Po uspešni predstavitvi smo se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju odločili, da prerastemo v stalno zasedbo. Ime ansambla smo povzeli po istoimenski Mozartovi skladbi, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se bo posvečal tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.

Prav tako, po posebnem naključju, so se člani kvarteta spoznali s klarinetistom Michelejem Marellijem, ki včkratni stalni gost koprskega bienala sodobne glasbe in ki se  z veseljem vrača v Slovenijo. Skupaj so pripravili poseben projekt, ki prepleta sodobno in klasično literaturo.

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot asistent profesorja Primoža Novšaka ter umetniški vodja Komornega godalnega orkestra AG.Za svoje dosežke je prejel vrsto nagrad. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine.

Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino, leta 2012 pa Plaketo mesta Ljubljana. Leta 2013 je posnel prvo solistično zgoščenko z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Violinist Matjaž Porovne, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka. Izpopolnjeval se je še na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju in na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, kjer je leta 2013 tudi magistriral.

Je član uspešnih komornih skupin; Tria Marakle, Quatroportanga, Godalnega kvarteta Calisto in Godalnega kvarteta Slovenske filharmonije in prejemnik številnih nagrad in priznanj.

V letih 2011-2012 je bil zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2012 pa je zaposlen v orkestru Slovenske filharmonije.

Oliver Dizdarević Škrabar je glasbeno izobraževanje začel v rojstnem Beogradu z Mirjano Asurdžić in Dejanom Mihailovićem, nadaljeval pa je v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku na podiplomskem študiju. Tekom šolanja je prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih nagrad.

Od leta 1999 je član Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Violo igra vzporedno z violino od srednje šole naprej, kot violist je deloval tudi v kvartetu Slovenske filharmonije. Sodeloval je v različnih komornih sestavah s priznanimi svetovnimi umetniki na festivalih v Sloveniji in tujini. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino, leta 2012 pa Plaketo mesta Ljubljana.

Violončelist Klemen Hvala se je šolal na SGBŠ v Ljubljani pri prof. Matiji Lorenzu. Študij glasbe je nadaljeval na AG v Ljubljani v razredu prof. Miloša Mlejnika. Študij je zaključil z odlično oceno. V komorni igri se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Y. Gutmanu, M. Mlejniku, H. Fistru, I. Ozimu in drugih priznanih profesorjih. Po končanem dodiplomskem študiju je postal član Orkestra Slovenske filharmonije, leto dni kasneje pa tudi ustanovni član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. V ansamblu je deloval kot violončelist in asistent tedanjega umetniškega vodje, leta 2001 pa je prevzel programsko vodenje ansambla. Za svoje dosedanje delo je Klemen Hvala kot član Komornega godalnega orkestra SF prejel več priznanj: nagrada Prešernovega sklada (1999), Župančičeva nagrada (2004), Betettova listina (2006) in Plaketa glavnega mesta Ljubljana (2012).

Michele Marelli, je mednarodno priznan virtuoz basetnega roga in klarineta in eden najboljših izvajalcev sodobne glasbe svoje generacije. Uveljavlja se tudi kot skladatelj in kot slikar.  Oktobra 2014 je prejel pomembno nagrado Premio Rubinstein "Una vita nella musica giovani", ki je po presoji mednarodnih kritikov poznana kot Nobel na glasbenem področju. Nagrado je okronal tudi koncert v prestižni veliki dvorani gledališč La Fenice v Benetkah. Diplomiral je iz klarineta na konservatoriju v Alessandriji, pod mentorstvom profesorja Giacoma Soave. Izpopolnjeval se je še v Angliji pri klarinetistu Alanu Hackerju in v Nemčiji pri bas-klarinetistki Suzanne Stephens. Poleg študija klarineta je Marelli diplomiral na fakulteti modernih jezikov v Torinu z nalogo o Karlheinzu Stockhausnu. Predstavil se je na pomembnih koncertnih odrih v vsej Evropi. Več kot deset let je sodeloval s skladateljem Karlheinzem Stockhausnom. Pod njegovim mentorstvom je Marelli izvajal veliko praizvedb, ki jih je posnel na dve zgoščenki. Šestkrat zaporedoma je prejel prvo nagrado Stockhausen Foundation prav iz skladateljevih rok, kot najboljši interpret Stockhausnovih skladb, nagrajen pa je bil še na mnogih tekmovanjih.  Sodeloval je z mnogimi sodobnimi skladatelji,ki so mu posvetili svoja dela in ki jih je potem premierno izvajal, to so: Karlheinz Stockhausen, György Kurtàg, Marco Stroppa, Franco Donatoni, Kaija Saariaho, Rebecca Saunders, Fabio Nieder, Sylvano Bussotti, Alberto Colla e i più giovani Matteo Franceschini, Oscar Bianch in drugi. Njegoce zgoščenke z glasbo K. Stockhausna, ki so izšle pri založbi Stradivarius in Wergo (Schott Edition), so prejele več nagrad ("5 Diapason" v Franciji,  5 zvezd revije Musica, 5 zvezd revije Amadeus, Nominacijo ICMA 2014 (International classical music awards) kot najboljši CD sodobne glasbe). Sodeluje z ansamblom musikFabrik iz Klna, s katerim je nastopal na pomembnih odrih pod taktirko znanih dirigentov. Kot gostujoči predavatelj je vodil delavnice in predavanja o sodobni glasbi na italijanskih konservatorijih v Benetkah, Comu, Genovi, Cuneu, Trstu, na konservatoriju v Moskvi, na akademiji Musikhochschule v Stuttgartu, in na Akdemiji v Ljubljani. Od leta 2009 je zastopnik znamke Vandoren, ter od leta 2013 je zastoni umetnik znamke klarinetov Henri Selmer Paris.