APZ UP
torek, 15. november 2016

Simfonic voices: Carpaccio 500

Jesenski del cikla Simfonic voices Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem posveča praznovanju 500. obletnice umetnine slikarskega mojstra Vittoreja Carpaccia.

Minilo je petsto let od takrat, ko je za potrebe koprske škofije beneški slikarski mojster Vittore Carpaccio izdelal znamenito oltarno palo, ki še danes ponosno krasi koprsko katedralo. V času, ko so v Španiji mislili, da je Kolumb odkril zahodni prehod do Indije in ko je Kopernik šele razvijal svoja dognanja o tem, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno je Koper, takrat Caput Histriae, kraljeval nad istrsko pokrajino in si vpričo visoki znanosti in umetnosti, ki se je tu razvijala, prislužil naziv "Istrske Atene". Prav v tem času je iz Benetk v Koper prišel Vittore Carpaccio in svoje prvo koprsko delo namenil takratni katedrali. Bil je čas blišča in ponosa za tedanje otoško mesto, ki so ga občudovali v vsej Beneški republiki in čigar zlato obdobje skozi arhitekturo in zgodovino še danes plemeniti oko in duh.
(povzeto iz spletne strani pokrajinskega muzeja Koper)

Tudi Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se želi z organizacijo mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe ''Simfonic voices'' pokloniti koprskemu umetniškemu velikanu. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper smo pripravili koncerte klasične glasbe v izvedbi vrhunskih zasedb.

Programsko je jesenski del koncertnega cikla naravnan na obujanje glasbenih biserov iz obdobja renesanse, baroka in drugih obdobij, hkrati pa bodo na koncertih zazvenele številne novosti iz vokalnega sveta, nekatere bodo doživele tudi krstno predstavitev. S koncerti želimo obuditi duh davnega obdobja, ko je bilo mesto Koper na umetniškem vrhuncu, h kateremu stremimo v današnjem času. Ponosni na pretekla obdobja in zazrti v prihodnost vas vabimo na glasbene dogodke, ki vas bodo vsekakor navdahnili s svojo vsebino, povednostjo in izjemnostjo.

Prvi štirje koncerti bodo v Pokrajinskem muzeju, dva baročno obarvana instrumentalna ter dva vokalna, kjer bomo poleg izvedb skladb renesančnega mojstra J. Gallusa prisluhnili prvim izvedbam slovenski skladateljev in drugim novostim iz sveta. Peti koncert, sklepni koncert bo v Stolni cerkvi v Kopru, kjer bo MePZ Obala skupaj z baročnim ansamblom izvedla dela koprčana A. Tarsije in drugih baročnih skladateljev.

Facebook dogodek je objavljen TUKAJ.
Vstop na koncerte je prost. Vljudno vabljeni! 

Simfonic voices: CARPACCIO 500
 

8. 10. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper

 

Nejc Avbelj, violina

Uroš Bičanin, violina

Klavdija Jarc Bezlaj, violina

Špela Pirnat, viola

Hana Lavrinc, viola

Katarina Kozjek, violončelo

Eva Dolinšek, čembalo

 

 

29. 10. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper

 

Komorni zbor Utopija in realnost

dir. Ragnar Rassmunsen in Urša Lah

 

 

8. 11. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper

 

Zbor Slovenske filharmonije

dir. Martina Batič

(v sodelovanju z bienalom sodobne glasbe Koper)

 

 

19. 11. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper

 

Eva Dolinšek, čembalo 

Patrick Quaggiato, tolkala

 

 

30. 11. 2016, ob 20. uri, Stolna cerkev, Koper

 

Mešani pevski zbor Obala Koper

Sebastjan Vrhovnik, dirigent

Baročni ansambel Akademije za glasbo Ljubljana

pevski solisti

Dirigent: Egon MIhajlović

 

 

 

Koncertni cikel so podprli Mestna občina Koper in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Za sodelovanje se zahvaljujemo Pokrajinskemu muzeju Koper in Župniji Koper ter župniku Primožu Krečiču.