APZ UP
sreda, 02. december 2015

Prihajajoča koncerta Simfonic Voices

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004. VEČER POP GLASBE – koncert Mešanega pevskega zbora Liceja Oberdan, Italija (dirigent: Stefano Klamert) in Mešanega pevskega zbora CRESCENT ter SIMFONIČNA EKSTAZA – koncert Simfoničnega orkestra VLADIMIR LOVEC, Koper (dirigent Igor Coretti Kuret) in Simfoničnega orkestra KGBL, Ljubljana (dirigent in pianist Slaven Kulenović) sta prihajajoča koncerta mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, ki ga organizira APZ UP.

Prvi koncert bo potekal v ponedeljek, 7. decembra 2015, ob 20. uri, drugi pa v sredo, 9. decembra 2015, prav tako ob 20. uri. Oba koncerta bosta izvedena v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Vstop na koncert je prost.

Obeta se nam izredno zanimiv začetek veselega decembra.

Vabljeni, da se nam pridružite!

O NASTOPAJOČIH

MLADINSKI MEŠANI PEVSKI ZBOR ZNANSTVENEGA LICEJA G. OBERDAN je bil ustanovljen leta 1990. Pobudnik tega glasbenega projekta je bil njihov prvi dirigent maestro Andrea Mistaro, cilj glasbenega projekta pa vzgoja mlajše generacije pevcev in širjenje pevske kulture med mladimi, ki je bila takrat na tržaškem zelo pomanjkljiva. Zbor že od ustanovitve nastopa na različnih festivalih in revijah bodisi doma (v Italiji) kot tudi v tujini. Repertoar je obsežen in sega od renesanse preko romantike do sodobnih zborovskih stvaritev. V zadnjem času pa se zbor posveča zborovskim priredbam, ker nastopajo s priredbami italijanskih in tujih popevk. Od leta 2005 zbor vodi maestro Stefano Klamert.

Kulturno društvo “Zbor Liceja Oberdan – Senior” je nastalo decembra leta 2001 z namenom ohranjanja kontinuitete kulturne dejavnosti ter z željo, da bi omogočilo pevcem in pevkam, ki so dokončali licej, da bi naprej prepevali v istem zboru. Cilj zbora je nadaljevati delo iz šolskih let in kakovostno rasti. Istočasno pa zbor redno sodeluje z mlajšo skupino srednješolcev in jim tako pomaga pri napredovanju v pevski umetnosti. Zbor je veliko nastopal tudi v tujini. Naj omenimo turnejo na Poljskem leta 2000, kjer je zbor nastopal v okviru dnevov Italijanske kulture. Vsako leto zbor organizira božično revijo šolskih zborov, ki se ga udeležijo številne skupine iz Italije in tujine. Leta 2003 in 2011 se je zbor udeležil deželnega tekmovanja pevskih zborov “Corovivo”, kjer se je obakrat visoko uvrstil med najboljše zbore tekmovanja.

V zadnjih letih se zbor najbolj posveča repertoarju pop-rock priredb, ki so med poslušalstvom izredno priljubljene in jih bomo slišali tudi na koncertu v Kopru.

PEVSKI ZBOR CRESCENT prihaja iz Salerna, (južna Italija) in je bil ustanovljen leta 2013 na željo nekaterih pevcev, da bi nadaljevali nekatera glasbena projektna sodelovanja. Kmalu se jim je pridružilo še nekaj izkušenih pevcev in tako je skupina kaj kmalu nastopila na prvem božičnem koncertu. Zbor se ukvarja pretežno s pop-glasbo in večkrat sodeluje s priznanimi italijanskimi pevci. Nastopal je tudi na televiziji s priznano pevko “suor Cristina”. Redno se izpopolnjujejo na tečajih pop glasbe, med katerimi bi omenili stage s priznanima vokalnima učiteljema Deborah Summa in Tommaso Ferrandina.

SIMFONIČNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE IN UMETNIŠKE GIMNAZIJE KOPER “VLADIMIR LOVEC” z obema podružnicama v Izoli in Piranu v svojih vrstah združuje učence višje stopnje osnovnega glasbenega izobraževanja, dijake umetniške gimnazije in nenazadnje tudi učitelje vseh treh obalnih glasbenih šol.

Orkester se iz leta v leto spreminja, kar pa, zanimivo, ne ovira njegovega nenehnega razvoja in zrelostne rasti. Vsako leto namreč člani orkestra medse sprejmejo nove in nadobudne mlade glasbenike, ki so svoje prve orkestrske izkušnje pridobivali v mlajšem godalnem orkestru ali v različnih komornih godalnih, pihalnih in trobilnih ansamblih. V simfoničnem orkestru so lahko končno poplačani za ves svoj dolgoletni trud, saj lahko sodelujejo pri izvedbi glasbenega repertoarja, ki ga pogosto srečamo na koncertih profesionalnih orkestrov.

Svoje korenine je orkester pognal pred mnogimi leti. Prvič je nastopil kot osemnajstčlanski šolski godalni orkester na javnem nastopu 10. maja 1955 pod taktirko Vladimirja Lovca. Leta 2005 se je preimenoval v Komorni orkester Glasbene šole Koper in umetniške gimnazije »Vladimir Lovec«. Pod taktirko skladatelja Ambroža Čopija se je skupaj z Mladinskim pevskim zborom Glasbene šole Koper predstavil s simfoničnim programom v Slovenski Filharmoniji in sicer s Kumarjevo kantato Skok čez rob. Pozneje je dirigentsko paličico prevzel violončelist Igor Švarc, ki je orkester vodil na koncertu ob 60. obletnici Glasbene šole Koper v Avditoriju Portorož. Za njim je bilo vodstvo orkestra zaupano profesorju violine Bogomirju Petraču ter profesorju violončela Antoniju Hajdinu iz Izole.

Orkester se v vseh letih svojega delovanja lahko pohvali s številnimi uspešnimi predstavitvami in nastopi v okviru regijskih in državnih srečanj, revij, mednarodnih sodelovanj ter jubilejnih koncertov doma in v tujini. Leta 2013 je orkester sodeloval v projektu združevanja mladih glasbenikov iz Beograda, Ljubljane in vseh treh obalnih občin v mednarodnem simfoničnem orkestru pod vodstvom Jelene Brčarević.

Do nedavnega se je orkester v simfonični zasedbi predstavljal le projektno. Njegova osnovna zasedba je bila godalna z občasnimi gosti v sekciji pihal in trobil. Od 2013 dalje pa deluje v simfonični obliki skozi vse leto pod vodstvom  violinista in dirigenta Igorja Corettija Kureta iz Trsta. Coretti Kuret se že vrsto let aktivno ukvarja z mladinskimi orkestri v okviru mednarodnih projektov, v katerih združuje mlade glasbenike iz različnih evropskih držav. S svojim znanjem mladim glasbenikom ponuja neprecenljivo priložnost, da v vlogi izvajalcev podrobneje spoznajo svetovno koncertno simfonično literaturo.

SIMFONIČNI ORKESTER srednje stopnje KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA deluje vse od ustanovitve šole, leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavanje literature, obenem pa najboljšim učencem omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. V preteklih šolskih letih je poleg dveh rednih nastopov; koncert ob Kulturnem prazniku in podelitvi Škerjančevih priznanj in diplom v Slovenski filharmoniji ter zaključnega spomladanskega nastopa nastopil tudi na Miklavževem večeru, bil gost poletnih festivalov Violina Bled, mednarodnem festivalu Groblje, Poletnem festivalu Ljubljana in dobrodelnem Pomladnem koncertu v Ljubljani. Gostoval je po številnih slovenskih krajih: Murska Sobota, Velenje, Krško, Zagorje, Jesenice, Laško, Kamnik, Domžale, Žalec, Celje, Postojna, Vrhnika, Semič, Sežana, Trst, Gorica in Celovec.

Februarja letos je orkester uspešno gostoval v Sarajevu (dvorana znamenite Vijećnice) in Zenici. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL.

Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so v preteklosti vodili: Vinko Šušteršič, Franci Rizmal (1987-1991), Tomaž Habe (1991-2011), Živa Ploj Peršuh (2012-2014). Leta 2014 je vodenje Simfoničnega orkestra prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović.

DIRIGENT IN PIANIST SLAVEN KULENOVIĆ je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej študiral klavir v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, kjer je leta 2007 z odliko (diploma “Summa cum laude”) tudi diplomiral, nato pa dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka. Študij dirigiranja je zaključil leta 2009. Med študijem klavirja je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za odlično interpretacijo Mozartovega koncerta za klavir in orkester v c-molu. S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopal v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in v Sloveniji. Izpopolnjeval se je na številnih dirigentskih mojstrskih tečajih in poletnih šolah (Mark Stringer, George Hurst, Wolfgang Dörner, Klaus Arp, Andrey Boreyko, George Pehlivanian). Dirigiral je Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo, Pihalnem orkestru Akademije za glasbo, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, Simfoničnemu orkestru romunskega radia, Orkestru MIO 2012, Orkestru Branimir Slokar akademije, Simfoničnemu orkestru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Leta 2009 je dirigiral in korepetiral krstne izvedbe dveh komornih oper študentov AG in prejel odlične kritike za poustvaritev. Delal je kot korepetitor v SNG Maribor in v SNG Ljubljana. Je profesor klavirja in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Poučeval je  klavir tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Od novembra 2013 dirigira in umetniško vodi Simfonični orkester Domžale – Kamnik in od februarja 2014 Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.