Interesne dejavnosti
torek, 24. november 2015

Približajmo vinsko kulturo mladim

Skupina mladih vinarjev in ljubiteljev vina se je združila z namenom, da mladi populaciji na zanimiv način približajo kulturo uživanja vina. Mlade želijo naučiti kulturnega ravnanja z vinom ter ovrednotiti njegov bistven pomen. Vino jim želijo predstaviti kot izjemno pijačo, ki je ob zmernem in kulturnem uživanju veliko bolj zdrava od ostalih alkoholnih pijač. V ta namen organizirajo Vinski univerzum – vinski festival za mlade, ki se bo odvijal 16. decembra 2015 v Grand Hotelu Union v Ljubljani. Na festivalu bodo izbrani nadobudni mladi vinarji iz vseh vinorodnih okolišev Slovenije mladim približali vinsko kulturo in kulturno uživanje vina skozi kratke predstavitve vin, osnovnih vinskih pravil, vinorodnih okolišev ter degustacijo.

»Vinski univerzum je izobraževalna prireditev z namenom izobraziti in razširiti vinska obzorja študentom, zato jo na ŠOUP-u tudi podpiramo.  Na enem mestu bo zbranih več kot 25 znanih slovenskih mladih vinarjev, ki so se odločili, da bodo za svojo poklicno in življenjsko pot izbrali vinarstvo in vinogradništvo. Mladi vinarji znanih slovenskih vinskih hiš bodo obiskovalcem prireditve skozi vodeno degustacijo vin predstavili osnove vinogradništva in vinarstva, osnove okušanja vin, pridelavo vin, slovenske vinorodne dežele ter seveda svoje poglede na kulturo uživanja vina v Sloveniji«, sporoča Seit Demiri, predsednik ŠOUP.

Pred in po samem festivalu bodo potekale izobraževalne delavnice in vinske ture, ki bodo namenjene študentom, ki bodo želeli nekaj več – več znanja, več raziskovanja, več dogajanja. Delavnice in ture so nadgradnja osnovnega festivalskega dogajanja, ki bodo potekala v več krajih po Sloveniji. Delavnice bodo kratke in praktične, vodili pa jih bo Ekipa Vinskega Univerzuma v sodelovanju z lokalnimi vinarji in Vinskimi strokovnjaki, ki so mladim blizu. V delavnicah se bodo dotaknili tem: osnove spajanja vin in hrane, razlika med belim in rdečim vinom, razlika med penino in šampanjcem, osnovni vinski pojmi, itd.

»Veseli nas, da se je izoblikovala skupina mladih vinarjev in ljubiteljev vina, ki želijo študentom približati vinsko kulturo in jih hkrati opozoriti na zmerno in odgovorno uživanje vina. Zato  jih bomo podprli pri sami organizaciji in promociji projekta, z osveščanjem o kulturi uživanja vina ter primorskim študentom, v kolikor bo izkazan interes, omogočili organiziran prevoz na sam festival v Ljubljano,« je dodal predsednik ŠOUP, Seit Demiri.

Več info o samem dogodku in vstopnicah pa lahko najdete na spletni strani in na Facebooku.