Šport
četrtek, 21. julij 2016

EUG 2016: Študentje UP v peterici najboljših

Iz Reke in Zagreba se vračajo naše rokometašice, košarkarji in vaterpolisti, ki so na EUG končali s tekmovanji. Dosegli so zavidljive rezultate na vseh področjih, tako se lahko vaterpolisti UP, košarkarice UL ter rokometašice UL in UP ponašajo z uvrstitvijo med prvih 5 na EUG 2016.

Vaterpolisti UP osvojili skupno 5. mesto

Pri vaterpolu so na koncu odločale malenkosti in tekmovalni sistem, saj se je na koncu izkazalo, da je vsak poraz usoden in prostora za napake ni. Slovenija je imela v bazenu ekipo Univerze na Primorskem pod vodstvom trenerjev Dušana Lončareviča in Blaža Čeklića. Fantje so odigrali štiri tekme; trikrat so zmagali in samo enkrat izgubili. Na koncu so osvojili skupno 5. mesto. Zmagovalni oder pa je bil popolnoma Hrvaški; Splitčani so osvojili bron, pred njimi so bili Zagrebčani, domačini z Reke pa so bili zmagovalci turnirja.

"Kljub napornemu vsakodnevnemu ritmu – treningi, tekme in zabave - so vsi igralci zdržali do konca. Peto mesto je dobra popotnica za naprej. Želimo si, da bi se študentski vaterpolo bolj organiziralo in večkrat odšlo na taka tekmovanja," je pod turnir potegnil črto trener Blaž Čeklić.

Tudi primorske rokometašice končale na 5. mestu

V rokometu so se na parketu borile tri ekipe iz Slovenije. Ženska ekipa Univerze na Primorskem je z zmago proti univerzi Porto končala na 5. mestu. V Reki smo si obetali že četrto bronasto kolajno za Slovenijo, le, da je pot do odličja vodila skozi domačinke Zagrebčanke. Po mnenju trenerke ljubljanske ženske reprezentance Anette Merslavič so na tekmi punce pokazale le delček svoje realne sposobnosti, kar so nasprotnice znale tudi izkoristiti in na koncu tekme povedle ter zmagale. Dekleta so osvojila 4. mesto. Za fante se je ponedeljek začel s slabim priokusom zaradi številnih poškodb, ki so jih utrpeli tekom tekmovanj. Končali so s predajo igre in zasedbo 10. mesta v konkurenci 16 evropskih univerz.

Košarkarji UP pristali na 17. mestu

Košarkarice Univerze v Ljubljani so EUG zaključile z zmago proti enim izmed favoritinj tekmovanja Poljakinjam (59-61). Dekleta so v predtekmovanju zmagala vse tri tekme, pred njimi so klonile košarkarice iz Beograda, Zagreba in Varšave, nato so jih  četrtfinalu žal ustavile Romunke z Univerze v Albi Iulii. "Punce so seveda malo razočarane, zavedajo se, da igrajo odlično in bi lahko dosegle še več. Bile so zelo blizu boja za medaljo, a takrat je sreča bila na romunski strani. Upam si trditi, da ob naslednji priliki puncam medalja zagotovo ne uide," je povedal vodja košarkarske odprave Klemen Kristan.

Košarkarji Univerze v Ljubljani so tekmovanje zaključili na 14. mestu. Fantje so sicer pred začetkom iger ciljali na višjo uvrstitev a so kljub razočaranju odigrali vse tekme do konca z maksimalno borbenostjo in srčnostjo. Košarkarji Univerze na Primorskem pa so osvojili končno 17. mesto. Imeli so zelo težko skupino v kateri so igrali proti najboljšim na igrah.

EUG se nadaljujeo vse do pričetka naslednjega tedna

V Zagrebu slovenski študentje športniki še tekmujejo v dvoranski odbojki, odbojki na mivki, futsalu, namiznem tenisu, para-namiznem tenisu, badmintonu, golfu, jutri začnejo še plezalci. Na Reki bodo po nekajdnevnem premoru, v soboto, nastopili še plavalci in plavalke, med katerimi bomo navijali za študentko Univerze na Primorskem, Tamaro Pavlovič, paraplavalec, taekwondoistki, judoisti/ke ter ulični košarkarji oz. košarkarice, med njimi tudi moška ekipa Univerze na Primorskem.

Udeležbo slovenskih študentk in študentov na EUI 2016 so podprli: Študentska organizacija Slovenije s članicami, Fundacija za šport, Ministrstvo pristojno za šport, Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem, Gea College ter zavarovanje Coris.