Primss
torek, 31. oktober 2017

Živa knjižnica v okviru dogodka "Iz stiske, do rešitve"

Ste si kdaj izposodili žive knjige?

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, z Živo knjižnico in s podporo Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) sodeluje pri organizaciji dvodnevnega dogajanja pod skupnim imenom "Iz stiske, do rešitve".

Živa knjižnica predstavlja le del aktivnosti, ki se bodo izvajale znotraj mreže organizacij s področja duševnega zdravja v koprski regiji, del katere je tudi Zavod PRIMSS. S številnimi aktivnostmi, tematskimi predavanji in izkustvenimi delavnicami mreža organizacij želi promovirati duševno zdravje, razbijati stereotipe in predsodke, spodbujati prepoznavanje stiske ter krepitev posameznikovih veščin soočanja z njo.

»V mreži skupaj prepoznamo potrebe v skupnosti, iščemo rešitve, načrtujemo ter izvajamo skupne aktivnosti. V sklopu dogodka bo lahko vsak obiskovalec spoznal, da ljudje nismo le nemočne žrtve okoliščin in se seznanil z različnimi načini spoprijemanja s svojimi mislimi, čustvi ter telesnimi občutki,«povejo organizatorji. Vsak obiskovalec bo lahko tudi prejel promocijski material o programih preventive in promocije duševnega zdravja ter od bliže spoznal organizacije, ki se s tem področjem strokovno ukvarjajo. Njihova prizadevanja so usmerjena predvsem v krepitev posameznikovih notranjih virov, kot so občutek sreče, dobro počutje, pozitivna samopodoba ter zadovoljstvo nasploh. 

Živa knjižnica sicer deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da knjige dejansko govorijo, saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet, ki so jih pripravljeni deliti z "bralci".

Izposoja žive knjige poteka za določen čas, branje pa v obliki dialoga med "bralcem" in "knjigo". Branja bodo potekala v avli koprske Armerije, ali pa kje v bližnji okolici, kjer se bo "bralcu" in »živi knjigi« zdelo primerno, v času od 16. do 20. ure.

Lahko si boste »izposodili« več kot 15 knjig z zanimivimi zgodbami. Spoznali boste, kako se z družbenimi stereotipi in predsodki spoprijema begunec, oseba z izkušnjo izgube spomina, istospolno usmerjena oseba, oseba z dolgoletno izkušnjo dela z odvisniki, svojec zasvojene osebe, oseba z izkušnjo motenj hranjenja, oseba s ciklotimijo, oseba z invalidnostjo in še mnoge druge.

Udeležba na dogodku je brezplačna.