Primss
sreda, 22. maj 2019

Vabilo k novi poslikavi podhodov v Kopru

Koper kot bi ga imeli radi mladi.

Po lanskem uspešno izvedenem projektu poslikave semedelskega podhoda, Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) v okviru mladinskega festivala CMoKFEST 2019, ki ga organizira Center mladih Koper (CMK) in v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) nadaljuje s poslikavami koprskih podhodov. 

Poslikava podhoda ob mandraču v Semedeli bo potekala na temo »Koper kot bi ga imeli radi mladi« in se bo izvajala v sredo in četrtek, 26. in 27. junija 2019. Tako se bo mladim spet omogočilo, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta. 

"Lani smo prvič izvedli mladinski projekt poslikave podhoda, ki je prekosil vsa naša pričakovanja in navdušil mimoidoče. Tako je vsaj soditi po odzivih, ki smo jih od takrat prejeli. Že to, da je poslikava še vedno skoraj nedotaknjena, govori o tem, da so jo mimoidoči sprejeli. Izhajajoč iz te pozitivne izkušnje smo se s še večjim zagonom podali v novo dogodivščino in srčno vabimo mlade, da se nam pridružijo,« k sodelovanju vabi Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS. »Vsi, ki ste sodelovali z nami lani in vsi tisti, ki še niste, vabljeni na prvi spoznavni sestanek, ki se bo odvil v ponedeljek, 27. maja 2019, ob 15. uri v Centru mladih Koper (CMK). V primeru, da vam termin ne ustreza, nam lahko pišete na mail info@primss.si in se bomo naknadno terminsko uskladili,« dodaja Nikolina Jeretič.

Na Zavodu PRIMSS poudarjajo, da projekt poslikave sloni na ideji medsebojnega sodelovanja med mladimi različnih stopenj in smeri izobraževanja (osnovnošolci, dijaki, študenti, mladi brezposelni …), ki želijo na prostovoljski ravni prispevati k novim kreativnim rešitvam v smeri spreminjanja vizualne podobe mesta. Letošnja tema poslikave je »Koper kot bi ga radi imeli mladi«, ker želijo mlade spodbuditi k razmišljanju o podobi in viziji mesta Koper v prihodnje. Pravijo, da je tema okvirna z namenom, da se mladim dovoli čim večji vpliv pri snovanju in izdelavi končnega izdelka, upoštevajoč strokovno vodenje vključenih mentorjev. 

"Podhod ob mandraču v Semedeli je dolg približno 79 m in visok 2,2 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali okrog 174 kvadratnih metrov površine. Tokrat gre za nekoliko večjo površino kot lani, ampak poučeni z lanskimi izkušnjami, se pogumno podajamo v nove umetniške izzive," dodaja Nikolina Jeretič.

 


Projekt poslikave podhoda sofinancira Mestna občina Koper.