Splošno
sreda, 20. april 2016

V Izolo na Orange Wine Festival

V središču Izole, mesta v slovenskem delu Istre, bo 29. aprila potekal že peti Orange Wine Festival. Na njem se bo s svojimi belimi maceriranimi vini predstavilo približno 60 vinarjev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije in Gruzije. Degustacijo vin bo dopolnjevala bogata ponudba domačih pridelkov in kulinaričnih miniatur vrhunskih kuharskih mojstrov.

Oranžna vina so bela vina, ki so pridelana po tradicionalnem postopku s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom, torej na enak način kot rdeča vina. Gre za tradicionalni postopek pridelave v deželah ob severnem Jadranu, na tak način pridelujejo bela vina v Gruziji in še marsikje v Evropi. Tradicijo svojih prednikov so vinarji nadgradili s sodobnimi spoznanji, a s pomembnim zavedanjem, da je za dobra vina bistvena kakovost grozdja. Pridelovalci oranžnih vin stremijo k čim bolj sonaravni pridelavi in sozvočju s svojim okoljem.

Ker se je vedno več vinarjev oziralo k tradiciji, oranžna vina pa so postala zelo iskana med ljubitelji vin, je vzniknila zamisel o festivalu belih maceriranih vin. Izola, od vselej mesto ribičev in vinogradnikov, je postala udoben dom za festival, ki si je hitro pridobil zvesto publiko iz vse Evrope. Organizatorji ob domačem festivalu, ki poteka v dveh zgodovinskih palačah v središču Izole, pripravljajo vsako jesen tudi enakega na Dunaju. Festivala sta postala najširši in najbolj referenčen prikaz pridelave vrhunskih belih maceriranih vin.

Festival oranžnih vin je vrhunsko gastronomsko doživetje

Na njem se srečujejo istomisleči vinarji, kuharski mojstri, ki kuhajo v sozvočju s svojim okoljem in naravo ter pisana publika, ki ceni takšne usmeritve, predvsem pa osebni stik z vinarji, med katerimi so številni s svetovnim slovesom.

Orange Wine Festival se bo v petek, 29. aprila, začel ob 14. uri, festivalsko prizorišče bo odprto do 21. ure. S svojimi vini se bo predstavilo približno 60 vinarjev iz številnih evropskih držav, ob njih pa še približno 20 pridelovalcev in kuharskih mojstrov.

Široko vinsko ponudbo bo dopolnjevala prav tako široka kulinarična: pršut in druge suhe mesnine, siri iz butične pridelave, vrhunsko oljčno olje, tradicionalne ribje jedi, istrski tartufi in še marsikaj bodo v nepozabljiv venček spletli kuharski mojstri z mednarodnim slovesom.

Več informacij o festivalu, seznam udeležencev in ostalo spremljajte na spletni strani www.orangewinefestival.eu in FB profilu OrangeWineFestival.