APZ UP
petek, 13. september 2019

Simfonic voices: Glasba za Ravensbrück

Koncert Vokalne skupine Gallina

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), pred pričetkom nove sezone vabi na še en izredno zanimiv vokalno-instrumentalni koncert. 

V nedeljo, 22. septembra 2019, boste lahko v galeriji Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru, ob 19.30, prisluhnili koncertu z naslovom »Glasba za Ravensbrück« Vokalne skupine Gallina pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj in v sodelovanju z dvema instrumentalistkama, Franjo Kočnik na citrah in Nežo Torkar na harmoniki. Predstvljena bodo dela skladateljic T. Merhar, M. Popit, K. Pustinek Rakar in A. Zlobko.

Vstop na koncert je prost, lepo vabljeni.


ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Ministrstvo za kulturo. 

CV


Predstavitev koncerta »Glasba za Ravensbrück«

Koncert z naslovom »Glasba za Ravensbrück« je edinstven projekt, ki slovenske ustvarjalke -  pevke, instrumentalistke in skladateljice - na svojstven glasben način povezuje z zgodovinsko odmaknjenimi dogodki v Ravensbrücku v Nemčiji. Ravensbrück je bil namreč največje žensko koncentracijsko taborišče v 2. svetovni vojni.

Danes, osemdeset let pozneje, pevke Vokalne skupine Gallina ob spremljavi harmonike in citer izvajajo cikel pesmi»Meni se zdi da prihaja pomlad«v priredbi Katarine Pustinek Rakar, ki so jih v Ravensbrücku prepevale slovenske taboriščnice. V spomin in opomin so nastale novo ustvarjene kompozicije mladih skladateljic:Das EndeMelani Popit,Zimski danAne Zlobko na besedilo Simona Gregorčiča inHrepenenjeTeje Merhar na besedilo Franca Zbašnika.

Gre za edinstven primer v slovenski glasbeni literaturi, saj se skladbe za ženski kvartet, harmoniko in citre v njej pojavijo prvič. S pretresljivimi kompozicijskimi sredstvi nas skladateljice opominjajo, da nas zgolj časovna razdalja loči od grozljivih dogodkov 2. svetovne vojne, družbi postavljajo ogledalo in širijo zavest ter ohranjajo spomin v opomin prihodnjim generacijam.

Vokalni sestav Gallina

Vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.

V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo: zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013(Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanjaNaša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanjaPolifonico Arezzo 2014 (Italija).V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe.

Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju »Lipanjski zvuci« v Petrinji (Hrvaška) zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix.Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: »Festa della musica attiva« (Italija),11. Mednarodni zborovski festival (Slovenija),Festival Lent (Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Srbija).

Gallina je s programom Prikupnih pet v letu 2016 gostovala na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ter se s Ciklom sakralnih koncertov po cerkvah s poslikavami Toneta Kralja predstavila doma in v zamejstvu (Slovenija, Avstrija, Italija). Skupina je konec leta 2016 izdala svojo drugo zgoščenko Prikupnih pet in se s sklopom koncertov Zimzelena Gallina predstavila na različnih atraktivnih ljubljanskih lokacijah.

V letu 2017 je Gallina gostovala v Utrechtu na Nizozemskem ter se udeležila tekmovanja InCanto Mediterraneo (Sicilija, Italija), kjer je osvojila prvo mesto v sakralni kategoriji. S projektom Gallina DeLux, ki je povezoval vokalno glasbo z arhitekturo in svetlobo, je skupina pripravila nov sklop koncertov, s posebnim poudarkom na ljudski glasbi in ravno za to priložnost napisanimi novitetami znanih slovenskih skladateljev.V letu 2017 je Gallina sodelovala kar na treh državnih proslavah.

Na mednarodnem tekmovanju CorAmare v Sestri-Levante (Italija), leta 2018, je Vokalna skupina Gallina zmagala v dveh kategorijah in osvojila Grand Prix tekmovanja. Septembra 2018 je Gallina sodelovala pri projektu Musik aus Ravensbrück, Musik für Ravensbrück (Glasba iz Ravensbrücka, glasba za Ravensbrück) v Nemčiji, kjer je vokalni sestav, v sodelovanju z dvema instrumentalistkama, počastil spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück z izvajanjem novitet in priredb ljudskih pesmi slovenskih skladateljic.

V Gallini pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj pojejo Maša Simčič, Živa Kolenc, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor.


Ana Erčulj je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz smeri Muzikologija in Sociologija kulture ter na Akademiji za glasbo zborovsko dirigiranje pri prof. Sebastjanu Vrhovniku. Izpopolnjevala se je na Univerzi v Utrechtu (Nizozemska) in Umetniški univerzi v Gradcu pri prof. Johannesu Prinzu. Trenutno je študentka orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Marku Letonji in prof. Simonu Dvoršaku. 

Ob študiju je kot pevka delovala v zboru Ljubljanski Madrigalisti. Vodila je različne zasedbe: Vokalno skupino Sekstet Komplet, Vokalno skupino Solalei, Vokalno skupino Gallina, Domžalski komorni zbor … Sodelovala je z ženskim pevskim zborom ČarniCe, dekliškim zborom Akademije za glasbo v Ljubljani, pihalnim orkestrom AG, simfoničnim orkestrom AG, Vokalno akademijo Ljubljana in kvartetom rogov Slovenske filharmonije, zborom Slovenske filharmonije in s pihalnim orkestrom slovenske vojske. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom. 

Z vokalno skupino Gallina in Domžalskim komornim zborom je prvič izvedla številne novitete skladateljev: Alda Kumarja, Andrea Basevija, Nane Forte, Andreja Makorja, Mojce Prus, Ambroža Čopija, Katarine Pustinek Rakar, Mateja Kastelica … Kot korepetitorka sodeluje z Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Drama, z režiserji ter skladatelji: Stanislavom Mošo, Barbaro Hieng Samobor, Dragom Ivanušo, Boštjanom Gombačem in drugimi.

Svoje znanje nadgrajuje na seminarjih in izobraževanjih za zborovske dirigente, pod vodstvom uveljavljenih dirigentov: Martina Batič, Johannes Prinz, Ragnar Rasmussen, Steffan Schreyer, Georg Grün, Gary Graden, Marko Letonja in Stojan Kuret.  Udeležila se je izobraževanja mladih zborovskih menedžerjev in dirigentov na festivalu Polyfollia (Francija), kot aktivna udeleženka je sodelovala na Evropski akademiji za zborovske dirigente v Grazu, sodelovala pa je tudi na dveh masterclassih za vokalne skupine pod vodstvom seksteta Singer Pur in finske vokalne skupine Rajaton.

Z vokalno skupino Gallina je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2014) dosegla prvo mesto med vokalnimi skupinami, na mednarodnem tekmovanju v Arezzu (Italija) je prejela dve drugi nagradi v kategoriji vokalnih skupin in romantike, leta 2017 pa je na tekmovanju InCanto Mediterraneo / Sicilija osvojila prvo nagrado v kategoriji sakralne glasbe. Leta 2018 je z vokalno skupino Gallina na tekmovanju »CorAmare« v Sestri-Levante v Italiji zmagala v dveh kategorijah in v finalnem nastopu osvojila Grand Prix tekmovanja. Z vokalno skupino Gallina je izdala dve zgoščenki »Kurje gospe« (2014) in Prikupnih pet« (2016).