Primss
petek, 18. september 2015

Šest let projekta MINVOS: Stari postanemo, ko se nehamo učiti

Za promocijo, beleženje in razvoj neformalnega izobraževanja v Sloveniji skrbi mreža nevladnih organizacij MINVOS (Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije), katere soustanovitelj in konzorcijski partner je od leta 2009 tudi Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS).

Primorsko svetovalno središče, Koper je Mrežo MINVOS skozi leta aktivno soustvarjalo še s partnerjema iz Maribora in Ljubljane,  njihovi najbolj prepoznavni rezultati pa so:

- vzpostavitev grozda »Znanje za vse«: razvoj modela povezovanja izobraževalnih NVO;

- vodenje in razvoj procesa pridobitve javne veljavnosti za program neformalnega izobraževanja za razvoj kompetenc za avtonomne zaposlitve za mlade – PRiKAZ, ki se bo pilotno začel po  Sloveniji izvajati jeseni;

analiza z namenom ugotavljanja potenciala NVO za oblikovanje novih storitev ali prenos javnih funkcij na vsebinskem področju izobraževanja in usposabljanjas katero smo preverjali potrebe NVO na vsebinskem področju, identificirali izvajalce in opredelili standarde za izvajanje programov ter odločevalcem podali predlog ukrepov za povečanje že sedaj visokih zmogljivosti NVO, da bodo zadovoljile standardom za izvajanje javnoveljavnih programov in novih storitev;

- 230 svetovalnih in mentorskih ur nevladnim organizacijam;

- dve analizi evalvacijskega vprašalnika glede zadovoljstva vsebinskih NVO o zagotavljanju informacij za NVO s predlogom izboljšav (v letih 2011 in 2013);

- organizacija srečanj in posvetov za članice (Pravni status izobraževalnih nevladnih organizacij; DAN MINVOS – Zbor članic Mreže MINVOS, na katerih smo gostili relavantne sogovornike);

- izvedba izobraževanj in strokovnih usposabljanj za članice;

- predstavitev in promocija mreže MINVOS na številnih dogodkih na Obali in širše (LUPA, Teden vseživljenjskega učenja, Zdravi maj, Oživela ulica, ŠOUP Bazar, Koper Zdravo mesto itd.).

"Kljub temu, da se z neformalnim izobraževanjem srečujemo pogosto, nam »neformalno« še vedno tuje odzvanja v ušesih. Če hočemo slediti učeči se družbi in zahtevam spreminjajočih se potreb trga dela, se moramo ves čas izobraževati – stari postanemo, ko tega nismo več pripravljeni početi. Učenje nas ohranja mlade in povezane s svetom, v katerem živimo," sporoča Barbara Kramžar, koordinatorka vsebin PRIMSS in vodja centra za sodelovanje in razvoj izobraževanja MINVOS. 

Mreža MINVOS,katere namen je povezati in krepiti nevladni sektor na področju izobraževanja in usposabljanja, združuje 203 nevladne organizacije (NVO), ki po vsej Sloveniji delujejo na področju neformalnega izobraževanja.

Članice mreže MINVOS so zavodi in društva, ter druge NVO, ki svojim članom in uporabnikom omogočajo različne oblike brezplačnega neformalnega izobraževanja - mnoge so v času delovanja mreže MINVOS od leta 2009 pridobile tudi certifikat kakovosti MiQ. Tako so NVO obvezane izobraževanja izvajati kakovostno, kar prinaša ugled in zaupanje naših uporabnikov. 

Skozi programe v MINVOS vključenih NVO, se uporabniki učijo praktičnih veščin, kot so ročne spretnosti, razvijajo jezikovne sposobnosti, se učijo računalniških programov, organizacije pa so prav tako usposobljene, nekatere verificirane, da posameznika pripeljejo do nacionalnih poklicnih kvalifikacij – sistema, ki neformalno pridobljene kompetence pripelje do formalnega priznanja in poklicnega naziva. 

Kratek pregled dosedanjih uspehov mreže:

•         386 udeležencev na 40 strokovnih usposabljanjih;

•         4 analize, 8 novih storitev, 8 zagovorniških akcij;

•         8 predlogov sprememb predpisov in razvojnih dokumentov; 

•         952 mentorskih ur NVO-jem;

•         pomoč pri organizaciji dogodkov, vzpostavitvi podjemov; 

•         35 certificiranih programov MiQ;

•         54 mrežnih dogodkov.

 

Mreža MINVOS še naprej vabi k sodelovanju nevladne organizacije, posameznike pa, da se priključite delovanju katere od članic in tako poskrbite, da dolgo ostanete mladi in aktivni.