Šport
sreda, 27. julij 2016

Odlični rezultati študentov UP na 3. Evropskih univerzitetnih igrah

V ponedeljek so se končale 3. Evropske univerzitetne igre, ki so potekale od 12. do 25. julija v Zagrebu in na Reki. Več kot 5000 študentov športnikov z več kot 400 univerz in visokošolskih zavodov iz 41-ih držav je tekmovalo v 24-ih športnih disciplinah, prvič tudi dveh para-disciplinah, plavanju in namiznem tenisu. Letošnje igre so bile največji akademski več-panožni športni dogodek na stari celini, ki je gostil skoraj 6000 udeležencev (športnikov s spremljevalci). Na igrah pa niso manjkali niti športniki iz Univerze na Primorskem (UP).

Košarkarji 3x3 z dvema ključnima zadnjima stotinkama na koncu četrti

Med ekipami UP so bili najbližje odličju košarkarji na Reki v panogi košarka 3x3, ki so kljub izredno močni konkurenci osvojili odlično 4. mesto. Potrebno je povedati, da bi si naši fantje vsekakor zaslužili medaljo, saj so bili tako v polfinalni kot tekmi za tretje mesto po mnenju večine oškodovani, a žal so tudi sodniške napake del športa in prav tako jih je potrebno jemati, pokončno in ponosno. Študentje UP so nastopali v sledeči zasedbi: Alen Katonar, Aleks Cvetičanin, Andrej Volk in Tim Škerbec.

Košarkarji naleteli na najboljše že v skupini

Manj sreče so imeli primorski košarkarji v Zagrebu, saj so imeli že uvodoma po žrebu zelo težko skupino v kateri so, kot se je kasneje izkazalo, igrali proti najboljšim na igrah. V skupinskem delu so se pomerili z na koncu prvo uvrščeno Univerzo Vyautas Magnus iz Litve, šesto uvrščeno Državno univerzo za tehnologijo in oblikovanje iz St. Petersburga iz Rusije, deveto uvrščeno Univerzo iz Splita iz sosednje Hrvaške in trinajsto uvrščeno Univerzo za znanosti o življenju iz Estonije. V drugem delu so z dvema zaporednima zmagama proti nemškima ekipama iz Tehnične univerze v Münchna in Univerze v Würzburgu le ulovili pravi  ritem in tekmovanje zaključili na 17. mestu. Študentje UP so nastopili v sledeči zasedbi: Matej Teo Klepač, Jakob Majerič, Siniša Miličević, Filip Pačarić, Alan Pehlić, Uroš Polajžer, Matija Radanović, Tim Škerbec, David Vac, Miloš Veljković in Andrej Volk. Na klopi pa sta jih vodila izkušena trenerja Samo Šinkovec in Sašo Ožbolt.

Rokometašice osvojile 5. mesto

V rokometu so nastopile tudi študentke Univerze na Primorskem, ki so se v skupinskem delu z zmago nad Univerzo iz Osla iz Norveške in porazom proti na koncu prvouvrščenim iz Univerze na Reki iz sosednje Hrvaške v četrtfinalu morale spopasti z odličnimi na koncu tretjeuvrščenimi študentkami iz Univerze v Zagrebu, prav tako iz Hrvaške. Žal so bila dekleta iz prestolnice gostiteljice premočna in tako so se morale študentke UP spopasti ˝le˝ za končno 5. mesto, ki jim ga je po zmagah nad romunsko Univerzo Pitesti in portugalsko Univerzo v Portu tudi uspelo zasesti. Študentke UP so nastopile v sledeči zasedbi: Kristina Petrinja, Lea Krajnc, Valentina Panger, Tina Čeh, Tina Bajić, Špela Fidel, Kaja Teraž, dINKA Čamdžić, Armina Jagurdžija in Belma Palamar. Vodil jih je trener Robert Cerin.

Primorski vaterpolist Benjamin Popovič najboljši strelec turnirja, ekipa skupno peta

Slovenija je imela v bazenu ekipo Univerze na Primorskem pod vodstvom trenerjev Dušana Lončareviča in pomočnika trenerja Blaža Ćeklića. Fantje so odigrali štiri tekme; trikrat so nasprotnika premagali in samo enkrat izgubili. V skupinskem delu so najprej ugnali študente iz Univerze v Amsterdamu iz Nizozemske in nato na žalost v odločilni tekmi za vrhunske uvrstitve odigrali nekoliko slabše in brez športne sreče kljub številnim priložnostim klonili proti na koncu tretjeuvrščeni ekipi iz Univerze iz Splita (Hrvaška). Tako so se po skupinskem drugem mestu lahko spopadli le še za končno 5. mesto. Po zmagi nad Univerzo Semmelweis iz Madžarske in Nacionalnim inštitutom za uporabne vede iz Lyona iz Francije so le-to tudi osvojili.

Vsekakor velja še omeniti, da je eden od naših vaterpolistov, Benjamin Popovič prejel nagrado za najboljšega strelca turnirja, na poti do tega naslova pa so mu pomagali še René Černeka, Elija Štader, Simon Berce, Marko Gostič, Mattia Sponza, Stefan Petković, Marko Prcać, Uroš Fabić, Boško Krivičič, Andrej Ančimer, Jure Beton in Martin Stele.

Plavanje 50m prsno in 50m prosti slog

V reškem plavalnem bazenu pa je naša plavalka Tamara Pavlovič osvojila 18. mesto na 50 m prsno in 28. mesto na 50 m prosto. Kljub na papirju slabšim uvrstitvam lahko povemo, da se je v kvalifikacijah obakrat odlično odrezala in dosegla odlične čase, ki pa žal niso vodili v finale in tako na prvih osem mest.

Univerza na Primorskem je kljub svoji majhnosti s tem dokazala, da lahko stopi ob bok tudi največjim univerzam in da je način dela s študenti športniki prava pot, na kateri lahko študentje svoje športne hobije ali pa profesionalni šport odlično vključijo tudi v sam študijski proces. Čestitke vsem udeležencem.