Primss
petek, 30. november 2018

O nasilju je potrebno več govoriti

Nasilje obstaja. Kaj sedaj?

Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS), Društvo naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) in Študentska organizacija Univerze na Primorske (ŠOUP) so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami organizirali brezplačen seminar »Nasilje obstaja! Kaj sedaj?«.

"Z dogodkom smo želeli opozoriti na nasilje, ki se dogaja okoli nas, ter žrtve nasilja z delavnico samoobrambe opolnomočiti v boju proti nasilju," sporoča Ana Kocjančič, koordinator vsebin univerzitetnega športa UŠZP.

O nasilju je potrebno več govoriti

Program seminarja se je pričel s predavanjem »Ali prepoznamo nasilje?« ter nadaljeval z delavnico samoobrambe.

Predavanje je vodila Nikolina Jeretič, magistrica biopsihologije in strokovna vodja PRIMSS, ki je del nacionalne mreže prvih točk pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola: »Nasilje je tema, o kateri se je potrebno pogovarjati. Vedno znova se je pomembno spomniti, katera dejanja so nasilne narave, da jih lahko prej prepoznamo pri sebi in drugih. Večkrat, ko jih omenimo, se o njih lažje pogovarjamo. Takrat jih prej prepoznamo in lahko hitreje ukrepamo. Ko smo priča nasilja, ustavimo ga. Naša dolžnost je, da o tem obvestimo policijo na 113, ki bo potem primerno ukrepala. Klic je lahko tudi anonimen. Tako pomembno prispevamo k izboljšanju stanja na tem področju

Udeleženka predavanja Sladjana je po predavanju izrazila skrb nad predstavljenimi podatki: »Zelo poučno, zanimivo, hkrati zelo zaskrbljujoče in žalostno. Najbolj me skrbi misel, da je nasilje še vedno tabu tema in domnevam, da je dejanskega nasilja več, kot navajajo podatki.«

Samoobramba kot orodje opolnomočenja

Predavanju je sledila delavnica samoobrambe v izvedbi Društva naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM)

Udeleženci delavnice samoobrambe so bili seznanjeni s pomenom pravilnega ravnanja v različnih konfliktnih situacijah, o o učinkovitosti in uporabnosti lastnega telesa v vlogi glavnega orodja pri samoobrambi na naraven in spontan način ter uporabi dane reakcije v stresnih primerih. Učili so se osnovnega položaja, udarce ter načine varovanja sebe in lastnega (intimnega) prostora z izredno preprostimi, učinkovitimi in uporabnimi tehnikami.