Splošno
sreda, 28. september 2016

Novi dom pripravljen za vselitev

Novi študentski dom v Kopru je pripravljen za petkovo vselitev študentov.

V Kopru se v petek s prihodom prvih slovenskih in tujih študentov odpira nov zasebni študentski dom v upravljanju Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Novozgrajeni Študentski dom Villa Domus nudi sodobne sobe za 69 študentov in postavlja nov bivanjski standard za študentske nastanitve.

 

Študentski dom Villa Domus je zasebna investicija podjetja Grafist, na ŠOUP pa so k projektu najprej pristopili z informiranjem investitorja o potrebah študentov. »Na primerne bivalne kapacitete čakamo praktično že od ustanovitve Univerze na Primorskem leta 2003, zato nas veseli, da lahko pripomoremo k razbremenitvi bivanjske problematike, s katero se srečujejo primorski študentje,« pove predsednik ŠOUP, Seit Demiri. 

 

Na ŠOUP ocenjujejo, da bi v javnih študentih domovih na UP potrebovali okoli 1100 ležišč, kar pomeni, da bi bilo potrebno zagotoviti nekaj manj kot 900 dodatnih ležišč. Delež nastanitvenih kapacitet v javnih in zasebnih študentskih domovih je namreč na primorski univerzi precej nižji glede na ostala univerzitetna središča. S tem bi se vsaj približali slovenskemu povprečju pri deležu namestitvenih kapacitet v javnih študentih domovih. 

 

»Novi dom je velika pridobitev za študente UP in mesto Koper, ker prinaša multiplikativen učinek tako na ponudbo namestitev, oživljanje starega mestnega jedra kot tudi spodbudo zasebnikom v prihodnje investicije v študentske nastanitve,« pojasnuje Demiri in hkrati dodaja, da kljub novi pridobitvi ostaja problematika odprta, zato se bodo na ŠOUP tudi v bodoče aktivno zavzemali za ustvarjanje cenovno dostopnih študentskih namestitev in iskanje dolgoročnih rešitev.

 

Zahvaljujemo se donatorjem paketov dobrodošlice prvim stanovalcem doma:

IZI Mobil, d.d. 

Atlantic Grupa d.d. – Cockta

Surf d.o.o.

Lan – kol d.o.o. – Primorske Pekarne 

Turistično informacijski center Koper 

Banka Sparkasse d.d.