Splošno
sreda, 25. maj 2016

Na Dan mladosti ustanovljena Obalna dijaška skupnost

V prostorih Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) je bila danes, na Dan mladosti, ustanovljena Obalna dijaška skupnost (ODS). Skupnosti bo predsedoval Gregor Gulič, dijak 4. letnika Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper.

Skupnost je bila ustanovljena z odlokom o ustanovitvi s strani ŠOUP. ŠOUP dijaški skupnosti zagotavlja avtonomno delovanje in financiranje ter podporo s strani strokovnih kadrov.

Konstitutivna seja je potekala v prostorih ŠOUP, na kateri so bili prisotni predstavniki obalnih srednjih šol. ODS združuje vse obalne dijake v eno skupno organizacijo, ki bo skrbela za reševanje vseh pomembnih vprašanj za dijake. Posebnost dijaške skupnosti se na obalnem dvojezičnem območju kaže tudi v tem, da so vanjo vključeni predstavniki tako slovenskih kot tudi italijanskih srednjih šol. Dijaška skupnost bo delovala na področjih kulture, sociale, zdravja in izobraževanja. Njen namen je, da se s projekti postavi ob bok ostalim mladinskim organizacijam, pri čemer bo sledila ciljem združevanja in povezovanja z drugimi sorodnimi organizacijami. 

Na današnji konstitutivni seji so dijaki potrdili Upravni odbor in za predsednika ODS izvolili Gregorja Guliča, dijaka 4. letnika Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper.  

»Vsem prisotnim se zahvaljujem za izkazano podporo in zaupanje. Posebna zahvala gre ŠOUP-u in njenim predstavnikom, ki so s tem omogočili razvoj dijaškega organiziranja na obalnem območju. Pri svojem delovanju se bomo zavzeli, da ODS postane pomemben dejavnik dijaškega, študentskega in tudi širšega družbenega življenja,« sporoča novoizvoljeni predsednik ODS, Gregor Gulič.

»Ustanovitev ODS predstavlja pomemben mejnik v organiziranju dijakov na našem območju. Sodelovanje z dijaki je sicer že ustaljena praksa, me pa veseli, da smo prav na dan, ko slavimo mladost, zadevam dali formalni pečat. Na ŠOUP-u smo idejo o ustanovitvi dijaške skupnosti z velikim veseljem podprli, saj so ravno dijaki za nas študente ključni povezovalni element. Prav z vpetostjo in sodelovanjem vidim velik potencial dviga prepoznavnosti ŠOUP-a med dijaki v lokalnem okolju. Z vidika Univerze na Primorskem je ustanovitev dijaškega organiziranja in povezovanje s študentsko organizacijo ključno, saj nas vodi skupni cilj, in ta je, da dijaki po končani srednji šoli nadaljujejo izobraževanje na naši univerzi. Glede na to, da se ŠOUP v kratkem seli na novo lokacijo, bomo dijaški skupnosti zagotovili tudi ustrezne prostore za njihovo delovanje. Do takrat pa jim te, poleg ostale podpore, nudimo na trenutni lokaciji,« sporoča Seit Demiri, predsednik ŠOUP.