APZ UP
ponedeljek, 24. oktober 2016

Carpaccio 500: Komorni zbor Utopija & realnost

Jesenski del cikla Simfonic voices Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem posveča praznovanju 500. obletnice umetnine slikarskega mojstra Vittoreja Carpaccia.

Drugi koncert v okviru Simfonic voices: Carpaccio 500 bo ponovno potekal v Pokrajinskem muzeju Koper, in sicer v soboto, 29.10.2016 ob 20. uri. Nastopil bo Komorni zbor Utopija & realnost, ki ga vodita dirigent Ragnar Rasmussen in Urša Lah.

Programsko je jesenski del koncertnega cikla naravnan na obujanje glasbenih biserov iz obdobja renesanse, baroka in drugih obdobij, hkrati pa bodo na koncertih zazvenele številne novosti iz vokalnega sveta, nekatere bodo doživele tudi krstno predstavitev.

Več o Simfonic voices: Carpaccio 500, v katerem so napovedniki naslednjih koncertov, je objavljen na spletni strani TUKAJ ter na Facebook dogodku TUKAJ.

Vstop na koncerte je prost. Vljudno vabljeni!


CV


Mednarodni Komorni zbor Utopija & Realnost je bil ustanovljen poleti leta 2011 na pobudo dirigentov Urše Lah iz Slovenije in Norvežana Ragnarja Rasmussena, ki sta pri izvajanju sodobnih zborovskih del združila nadarjene mlade pevce iz različnih držav.
Cilj projekta je izpostaviti vlogo pevskega zbora kot nosilca umetniškega sporočila in pomen močnega posameznika v skupinskem muziciranju. Zbor koncertira nekajkrat letno; zaradi zahtevnosti organizacije mednarodnega sestava je njegova dejavnost največkrat pogojena z vabili na uveljavljene mednarodne glasbene festivale. Doslej so pevci že gostovali v Sloveniji, Italiji, na Norveškem, Kitajskem in na Severnem Irskem.

Zasedba ima pomenljivo ime: Utopija & Realnost - dva na videz nasprotna pojma postaneta preko ustvarjalne dejavnosti in človekove težnje po spreminjanu soodvisna; kar se zdi sprva nepojmljivo, postane uresničljivo.
Ali je utopija ali realnost združiti pevce različnih pevskih tradicij in jih v nekaj dneh pripraviti do homogene, glasovno zlite izvedbe zahtevnih, redko izvajanih del?
Ali je utopija ali realnost pričakovati, da bodo mladi ljudje današnje potrošniško pokvarjene družbe plačali svojo letalsko vozovnico, da se bodo pridružili vrstnikom, s katerimi bodo cele dneve vadili sodobno zborovsko literaturo?
Ali je utopija ali morda lahko postane realnost, da bodo ti mladi ambasadorji svojih držav naučili politike, da lahko z naložbami v kulturo naredimo naš svet boljši?
 

DIRIGENTA

Ragnar Rasmussen je redni profesor zborovskega dirigiranja na Univerzi v severnonorveškem mestu Tromsø. Je stalni dirigent in umetniški vodja profesionalnega zbora Kristiansand Solistensemble in eden od dveh dirigentov mednarodnega Komornega zbora Utopija & Realnost. Med leti 1999-2011 je bil dirigent Komornega zbora Vokal Nord (Tromsø, Norveška). V letih 2008/10 je dirigiral Norveškemu nacionalnemu mladinskemu zboru, leta 2010 tudi Svetovnemu zboru mladih. V šolskem letu 2007/08 je kot gostujoči profesor poučeval zborovske dirigente v Ljubljani.
Študiral je cerkveno glasbo (Trondheim, Norveška), zborovsko dirigiranje (pri Ericu Eriksonu in Stefanu Sköldu, Stockholm, Švedska) in orkestralno dirigiranje (pri Colinu Mettersu, Royal Academy of Music, London in pri Jormi Panuli, Sibelius Academy, Helsinki). Kot dirigent zborov Saga, Mimas in Vokal Nord je osvojil številne prve nagrade in posebne dirigentske nagrade na zborovskih tekmovanjih na Norveškem in v tujini. Leta 2001 se je udeležil tekmovanja za zborovske dirigente v Bologni ("1. editione Concorso Internazionale Direttore de Coro, Mariele Ventre") in osvojil 1. nagrado.
Kot gostujoči dirigent sodeluje s profesionalnimi orkestri na Norveškem, v Nemčiji, Rusiji, Srbiji in Sloveniji ter s profesionalni vokalnimi sestavi v Skandinaviji, na Finskem, v Estoniji, Latviji, Rusiji, v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji, Avstriji, na Hrvaškem, Irskem in v Veliki Britaniji.
Redno predava na seminarjih za dirigente na Norveškem in v tujini, vodi zborovske tečaje v okviru uveljavljenih festivalov in sodeluje z mnogimi glasbeno-izobraževalnimi institucijami v Evropi, Aziji, ZDA in Kanadi. Deluje tudi kot član žirij prestižnih mednarodnih zborovskih tekmovanj.
Ragnar Rasmussen je leta 2004 prejel nagrado Albo d’oro italijanske fundacije Mariele Ventre, leta 2007 častno znanstveno nagrado Univerze v Tromsu, leta 2008 pa prestižno umetniško nagrado Northern Lights. Decembra 2008 mu je mesto Tromsø podelilo častno nagrado za njegove izjemne umetniške dosežke, za njegov prispevek k mestnemu kulturnemu življenju ter za promocijo mesta na Norveškem in v tujini. Leta 2009 je prejel nagrado nacionalnega zborovskega združenja za njegovo delo v norveškem zborovstvu.
V zadnjem času se Rasmussen uveljavlja vse bolj tudi kot skladatelj. Napisal je več a-cappella zborovskih del, vokalno istrumentalnih del in opero Heksehammeren. V letu 2012 je bil imenovan za člana Združenja norveških skladateljev.

Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo in zborovsko dirigiranje na Univerzi v Tromsu (Norveška).
Z zboroma Veter (vodila v letih 1993–2009) in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (2002–2009) je osvojila številne zlate plakete, prva mesta, posebna priznanja za interpretacijo skladb in dirigentske nagrade na nacionalnih ter prestižnih mednarodnih tekmovanjih; med njimi je najpomembnejša velika nagrada Evrope, osvojena z APZ Tone Tomšič v Debrecenu leta 2008.
V letih 1998–2002 je vodila tudi Komorni zbor RTV Slovenija in z njim krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja ter pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte.
Leta 2008 je prejela Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana, leta 2009 pa Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.
Od jeseni 2009 živi Urša Lah na Norveškem, kjer poučuje dirigiranje na Umetniški fakulteti Univerze v Tromsu, vodi Univerzitetni zbor Mimas, zbor Arktičnega simfoničnega orkestra, operni zbor pokrajine Finnmark in je eden od dveh dirigentov mednarodnega Komornega zbora Utopija & Realnost.
Deluje tudi kot predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovskih dirigentov, članica žirij mednarodnih zborovskih tekmovanj in gostujoča dirigentka različnih vokalnih sestavov.