APZ UP
ponedeljek, 25. april 2016

APZ UP s srebrno plaketo na Naši pesmi v Mariboru

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) se je pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, v soboto in nedeljo, 23. in 24. aprila 2016 udeležil 24. državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel srebrno plaketo.

Omenjenega tekmovanja se je v predhodnih letih udeležili že štirikrat (leta 2007, 2010, 2012 in 2014), kjer je prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi in eno v ženski zasedbi (leta 2014), letos pa se je zbor prvič predstavil pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana. Prejel je priznanje za 88,0 točk in s tem srebrno plaketo. Zbor se je žiriji in občinstvu predstavil s skladbami stilsko raznolikih žanrov (Claudio Monteverdi: DOMINE NE IN FURORE TUO, Max Reger: MORGENGESANG op138 št. 2., Lajos Bardos: LIBERA ME in s prekmursko ljudsko iz Beltincev prir. Katarine Pustinek Rakar: NOCOJ JE EDNA LÜŠNA NOČ). Tekmovalni program je bil zasnovan na tak način, da je izpostavil vse tehnične in muzikalne vrline zbora. Skladbe so bile iz 4 različnih obdobij: 17. stoletje, 19. stoletje, 20. in 21. stoletje, med seboj pa so se karakterno izredno razlikovale. Program je po dirigentovem mnenju bil dovolj tehten za tako tekmovanje in je izpolnjeval vse pogoje zahtevane v razpisu samega tekmovanja.

Državnega tekmovanja se je letos udeležilo 25 zborov, ki so tekmovali v kategorijah mešanih, ženskih in moških zborov ter malih vokalnih skupin. Nastope zborov in skupin je ocenjevala petčlanska žirija, sestavljena iz treh domačih in dveh tujih članov v sestavi Damjan Močnik, predsednik, in člani Danica Pirečnik, Marko Vatovec ter Franz M. Herzog (Avstrija) in Ints Teterovskis (Latvija). Primorske barve so poleg mešane zasedbe APZ UP častno zastopali še Mešani pevski zbor Jacobus Gallus pod vodstvom dirigenta Marka Sancina, Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec pod vodstvom dirigenta Iztoka Kocena in Mešani pevski zbor Hrast Doberdob pod vodstvom dirigenta Hilarija Lavrenčiča, ki so ravno tako prejeli srebrno plaketo ter Vokalna skupina Elum, ki so prejele bronasto plaketo. Zlate plakete so prejeli Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki je po najvišjem doseženem številu točk postal absolutni prvak med vsemi udeleženimi zbori tekmovanja ter se Ženski komorni zbor Čarnice, ki so zmagale v kategoriji ženskih zborov, Vokalna akademija Ljubljana, najboljši moški pevski zbor tekmovanja, najboljša vokalna skupina pa so bile Vokalni kvartet Rusalke. Čestitamo pa lahko še ostalim prejemnikom zlatih plaket, ki so se na državnem tekmovanju odlično odrezali - Zbor sv. Nikolaja iz Litije, Komorni zbor Orfej, APZ Maribor, Koroški akademski zbor Mohorjan ter Ženski pevski zbor Carmen Manet.