APZ UP
ponedeljek, 19. september 2016

APZ UP na tekmovanje v Grčijo

Konec tedna se je APZ UP odpravil na 5. mednarodno zborovsko tekmovanje in festival Music & Sea v Grčijo.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) se je, pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, konec tedna odpravil na 5. mednarodno zborovsko tekmovanje in festival Music & Sea, ki bo, od 19. do 24. septembra 2016, potekal v grški Paraliji. Predstavil se bo v dveh tekmovalnih kategorijah; mešani zbori in ljudska glasba. APZ UP vse od ustanovitve deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). 

 

Na poti v Grčijo so se ustavili tudi v Skopju (Makedonija), kjer so včeraj izvedli celovečerni dobrodelni koncert v katedrali Presveto Srce Isusovo. Tamkajšnji gostitelji bodo pomoč nudili prebivalcem bližnjih vasi, ki so jih v začetku avgusta prizadele hude poplave in potrebujejo pomoč pri osnovnih dobrinah.

 

APZ UP kot promotor mlade univerze in Kopra z raznolikim programom različnih obdobij in zvrsti vsako leto navdušuje občinstvo in glasbene strokovnjake. Vrhunskost izvedb potrjujejo nagrade na domačih in tujih tekmovanjih. Poleg štirih zlatih plaket na tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2007, 2010, 2012, 2014) in številnih posebnih nagrad za izvedbe, je zbor še posebej ponosen na mednarodna tekmovanja, kjer je dosegel več prvih mest (Prèveza – 2006, Varna – 2008, Cantonigròs – 2011, Makedonija – 2011, Vilna – 2012, Split – 2012, Milazzo – 2013, Prijedor – 2013, Istanbul – 2014, Derry, Severna Irska – 2014, Herceg Novi, Črna Gora - 2015), zlatih plaket ter priznanj za najbolje izvajane skladbe, povabljen pa je bil tudi na mnoge zborovske festivale.

 

Zbor se bo na tekmovanju predstavil s skladbami skladateljev Giovannija Gabrielija, Maxa Regerja, Ambroža Čopija, Antona Lajovica. Tudi na tekmovanju v Grčiji si želijo čim boljše uvrstitve in s tem promocije mlade univerze, Kopra ter slovenske ustvarjalnosti in bogate zborovske tradicije Primorske.

 

Udeležbo na tekmovanju so finančno podprli: ŠOUP, Univerza na Primorskem, Mestna občina Koper, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.